Как да се предпазим от заразяване с вируса на птичия грип - Грип - Болести - Издател - Здравен справочник
 
Вторник
28.03.2017
16:52
Добре дошли Гост
RSS
 
Здравен справочник
Главна Регистрация Вход
Издател »
Сайт меню

Раздел категории
Рак [7]
Туберкулоза [0]
При животните [0]
Грип [10]
Епилепсия [3]
Диабет [3]

Реклами

Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 26

Реклами

Статистики
eXTReMe Tracker

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Главна » Статии » Болести » Грип

Как да се предпазим от заразяване с вируса на птичия грип

Птичият грипен вирус А (Н5N1) причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици. Инфекцията може да се разпространи и сред домашните птици (кокошки, патици, гъски и други). Заразените птици отделят вируса със слюнката, носния секрет и изпражненията си, като по този начин интензивно го разпространяват сред възприемчивите здрави птици. В редки засега случаи вирусът може да предизвика заболяване и при хора, имали директен контакт с болни птици.
Източникът на зараза за човека са птиците, носители на вируса – домашни (кокошки, патици) и диви (главно водоплаващи – патици и гъски). Патиците могат да бъдат източник на инфекция дори и когато са напълно здрави.

Заразяването на хора с грипния вирус А (Н5N1) може да причини тежко заболяване и смърт. Засега все още няма ваксина за предпазване на хората от този вирус.
Хората могат да се заразят с вируса чрез :
• директен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти (грижи за домашни птици и други);
• контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности;
• контакт със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.
Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко – при директно попадане на пръски, съдържащи вируса върху лигавиците или при вдишването му. Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично. Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца, защото птичите грипни вируси загиват при термичната обработка на храната.

Категория: Грип | Добавено от: julkaa (15.03.2011)
Преглеждания: 332 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Търси

Twitter
Twitter Widgets
Powered By Vistaprint

Реклами

Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт

  • Интернет директория

    Добави Сайт

    Директория за хостинг, уеб дизайн и интернет реклама

    Darkstar - free link directory. Add your link and get a higher Google PageRank!

    Блог директория

    Безплатен бизнес каталог

    BGvote.net - Най-новата директория, позволяваща гласуване

    Bg Directory

    Директория - Хороскопите.ком
    more traffic Линк директория и Топ сайт лист


    Djasika © 2017
    Създайте безплатен уеб сайт с oVo