Епилепсия - Епилепсия - Болести - Издател - Здравен справочник
 
Неделя
25.06.2017
08:19
Добре дошли Гост
RSS
 
Здравен справочник
Главна Регистрация Вход
Издател »
Сайт меню

Раздел категории
Рак [7]
Туберкулоза [0]
При животните [0]
Грип [10]
Епилепсия [3]
Диабет [3]

Реклами

Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 26

Реклами

Статистики
eXTReMe Tracker

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Главна » Статии » Болести » Епилепсия

Епилепсия

Епилепсията е едно от най-честите хронични заболявания на главния мозък и нервната система изобщо. Тя се характеризира с повтарящи се пристъпи, които се проявяват с различни двигателни, сетивни, автономни, психични и поведенчески нарушения. Епилептичният пристъп невинаги протича със загуба на съзнание и припадък. Единични пристъпи не се приемат за епилепсия.

Причините за възникването на епилепсия могат да бъдат от най-различно естество и често остават неизяснени.


Какви могат да бъдат причините за епилепсия?

Епилепсията е многофакторно заболяване, т.е. голям брой фактори влияят върху появата и изявата на пристъпа. Причините за епилепсия могат да бъдат генетични и/или придобити в хода на индивидуалното развитие, като в отделните форми на епилепсия те имат различна тежест.

Мутации в няколко гена са свързвани с някои фамилни форми на епилепсия. При останалите случаи обаче генетичните фактори водят само до предразположение.

Придобитите фактори могат да се развият в резултат на увреда на мозъчната кора. Към тази група причини за епилепсия спадат: мозъчните инсулти, травми, тумори, дефекти по време на вътреутробното развитие и др.

Лечение на епилепсия

Лечението на епилепсията трябва да се провежда от лекар-специалист, най-често невролог или неврохирург. Всякакви медикаменти трябва да се приемат от епилептиците под техен контрол и предписание. Отграничаването на отделните форми на епилепсия е важно за провеждането на правилната терапия.

В някои случаи имплантацията на стимулатор на вагусовия нерв и спазването на хранителен режим (кетогенна диета) могат да подпомогнат лечението. Неврохирургичните операции могат да доведат до дефинитивно излекуване на епилепсията или поне да намалят честотата или тежестта на пристъпите.

Главната група медикаменти, които се използват за лечение на епилепсия, са антиконвулсантите. Често такова лечение трае цял живот и може да има огромен ефект върху качеството на живот. Изборът на антиконвулсант и неговата ефективност се определят от формата на епилепсия и от индивидуалните особености на организма. В редица случаи са възможни сериозни странични ефекти в резултат на терапията. Но във всички случаи ползите за човека трябва да надхвърлят вредите от страничните ефекти на лечението.

Поставяне на диагноза епилепсия

В диагностиката на епилепсията съществена роля играят историята (анамнезата) на заболяването според болния и очевидци на пристъпите. За съжаление обаче много често събраните по този начин данни са непълни и затова е нужна провокацията на пристъпа в специални условия и нейното наблюдаване от лекар-специалист.

Едно от задължителните изследвания още преди поставяне на диагнозата е електроенцефалографията със записване на електроенцефалограма (ЕЕГ). ЕЕГ може да има голяма диагностична стойност за определяне на формата на епилепсия и провеждането на специфично лечение. Компютърната томография и магнитният резонанс намират приложение за доказване на увреди в главния мозък.

Прогноза на епилепсията

В зависимост от вида епилепсия прогнозата варира в широки граници. Най-общо съществува условно разделение на епилепсията на:

 • доброкачествена, която се повлиява добре от лечението и не прогресира. В последствие може напълно да изчезне.
 • злокачествена, която не влияе от приема на лекарства и прогресира с времето.

Съществуват голям брой междинни варианти на епилепсия.

Разпространение на епилепсията

Епилепсията е едно от най-често срещаните сериозни неврологични заболявания в световен мащаб, както и в България. Разпространението на епилепсия сред населението е в границите на средно 5-10 случая на 1 000 човека. Тази честота е значително по-висока в развиващите се страни.

У нас честотата на епилепсия е около 10 случая на 1000 човека, като към 2005 година са регистрирани официално около 80 000 случая на епилепсия, от които 30 000 са деца. Националният център по епилепсия е университетската болница „Св. Наум” в София.

Категория: Епилепсия | Добавено от: julkaa (29.06.2011)
Преглеждания: 396 | Коментари: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 1
1  
HHIS I sohlud have thought of that!

Име *:
Email *:
Код *:
Търси

Twitter
Twitter Widgets
Powered By Vistaprint

Реклами

Приятели на сайта
 • Създайте безплатен уеб сайт

 • Интернет директория

  Добави Сайт

  Директория за хостинг, уеб дизайн и интернет реклама

  Darkstar - free link directory. Add your link and get a higher Google PageRank!

  Блог директория

  Безплатен бизнес каталог

  BGvote.net - Най-новата директория, позволяваща гласуване

  Bg Directory

  Директория - Хороскопите.ком
  more traffic Линк директория и Топ сайт лист


  Djasika © 2017
  Създайте безплатен уеб сайт с oVo